Led verlichting

Het “verduurzamen” van uw organisatie of vastgoed is tegenwoordig een onderwerp waar u niet meer omheen kan. Een groot deel van de kantoorpanden heeft nog geen energielabel en dat kan problemen opleveren met de nieuwe wetgeving per 2023. In 2023 moeten alle kantoren groter dan 100m² verplicht Energielabel C hebben. Deze regels zijn opgesteld door de Nederlandse overheid om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen.

Kortom, het roer moet om binnen onze energiehuishouding, maar begint u met zonnepanelen, een warmtepomp of eerst de verlichting? DKC is een voorstander van eerst besparen, want energie die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden!

Wij helpen u graag om het roer binnen uw energiehuishouding om te gooien en samen met u ervoor te zorgen dat uw organisatie voldoet aan deze eis.

Verlichting is samen met verwarmen één van de grotere exploitatiekosten van uw bedrijfslocatie. Maar als er gekeken wordt naar energiebesparing is led verlichting het laaghangend fruit met de laagste investering en kortste terugverdientijd. Led verlichting zorgt voor een verbetering van de energielabel en u krijgt er ook een mooi financieel rendement voor terug door de langere levensduur, de lage onderhoudskosten en de energiebesparing. Daarnaast krijgt uw bedrijf een frisse moderne uitstraling en is goede verlichting van invloed op de sfeer, productiviteit én veiligheid binnen uw organisatie.

Dat werknemers productiever worden bij meer licht is gebleken uit meerdere onderzoeken. Er kan geconcludeerd worden dat goed licht invloed heeft op onze stemming, eetlust en alertheid. Zo voelen uw werknemers zich minder slaperig in een ruimte die goed verlicht is. Dat laatste hangt samen met de invloed van licht op onze biologische klok.

Wist u dat licht mensen blij maakt? Zodra de zon schijnt, worden we een stuk blijer. Zonlicht stimuleert namelijk serotonine, een chemische boodschapper in onze zenuwen die ons vrolijk maakt. In de wintermaanden daalt de serotonine en mensen worden sneller depressief. Conventionele verlichting is goedkoper, maar de lichtsterkte van TL verlichting gaat snel achteruit en staat dus sterk in verband met de gemoedstoestand van uw werknemers.

Graag willen we u er ook op wijzen, dat de Wet Milieubeheer bedrijven verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die binnen 5 jaar terugverdiend worden. Ondanks dat de wet al 25 jaar bestaat zijn er maar weinig bedrijven mee bekend. Dat is niet erg verwonderlijk, de overheid heeft in het verleden niet veel moeite gedaan om de wet te handhaven, maar vanaf begin 2018 kwam hier verandering in. De overheid draait de bewijslast om voor winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000m³ gas verbruiken. Goed om te weten is, dat ook onder deze grens nog steeds de Wet milieubeheer geldt.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met één van onze lichtadviseurs via 024-3713000 of duurzaam@dkc.nl. Zij informeren u graag over de mogelijkheden, maar staan ook voor u klaar om vrijblijvend een opname te doen van uw huidige verlichting en dit te vertalen naar een besparingsberekening.

In de meeste gevallen is de terugverdientijd aanzienlijk korter dan u denkt!

verlichting