Reconstructie Wijchens kasteel bereikt tweede mijlpaal

Kasteel Wijchen heeft sinds deze week een glazen kap en wel een heel bijzondere. Een jaar lang is er hard gewerkt om de reconstructie van het kasteel te realiseren. Iedereen die hieraan heeft bij gedragen is dan ook bij  dit hoogtepunt aanwezig. Het bevestigen van de glazen kap is een moment waar naartoe is geleefd. Het is, na de start van het project de tweede mijlpaal. De derde en tevens laatste mijlpaal zal de opening zijn aan het einde van dit jaar. Via een grote takelwagen worden alle elementen op hun plek gebracht.

Aan deze reconstructie hebben een aantal, voornamelijk Wijchense bedrijven, een grote bijdrage geleverd. Jeroen Wedel, projectleider namens de gemeente Wijchen: “De grootste uitdaging was om in zo’n oud gebouw moderne voorzieningen aan te brengen zonder dat het zijn historische waarde verliest. Hiervoor hebben we samengewerkt met Wijchense bedrijven als DKC en Modderkolk. Zij hebben met een verse luchttoevoer en vloerverwarming ervoor gezorgd dat er ten alle tijden een comfortabel binnenkomst is.”

“Het moderne klimaatsysteem in een oud kasteel is vanwege het ruimtegebrek eigenlijk onrealiseerbaar”, laten Roland Dekkers en Joost Diks van DKC totaaltechniek weten. “We hebben daarom alles in nauwe samenwerking met de aannemer, Modderkolk en het bouwmanagement gemaakt. We hebben gewerkt binnen de duurzame ambities van de gemeente Wijchen met respect voor het monument. Door de duurzame installatie kan het volledige pand worden verwarmd met warmtepompen. De bestaande gasinstallatie blijft slechts als back-up gehandhaafd. Het heeft ons wel wat hoofdbrekens gekost om het geïnstalleerd te krijgen. De technische ruimte was te klein. Hierdoor werd het echt maatwerk. Onze specialisatie zit in innovatieve en uitdagende projecten. Kasteel Wijchen is echt een klus om trots op te zijn.“

Bron: Weekblad Wegwijs Jaargang 55 - 2021 - Nummer 35
Tekst: Sandy Theunissen
Foto’s: Dick Vogelzang (HDV Productions), als vrijwilliger van het
Museum Kasteel in opdracht van de Gemeente Wijchen.