Wegrow

Via de toonaangevende adviseur in de fruit en groentebranche, de firma  Agricool, hebben wij het verzoek gekregen om contact op te nemen met de firma Wegrow te Tönisvorst om samen met hen een ontwerp te maken voor een nieuw te bouwen plantenlab.

Wegrow is een boomkweker die gespecialiseerd is in de kweek van een van de snelst groeiende bomen ter wereld, de Anna Paulownaboom (Kiri). Gezien de snelle groei op een ecologisch uitstekend verantwoorde wijze, daardoor goede verkrijgbaarheid van het hout en mooie structuur is deze boom en het hout ervan voornamelijk geschikt voor het gebruik voor binnenaftimmering en interieurbouw.

Om de kweek van deze boomsoort op een zo efficient mogelijke wijze te laten verlopen is een goede aanpak en selectie van het materiaal vanaf letterlijk het begin (wortels) noodzakelijk. Hierbij is een juiste selectie van cruciaal belang.

Voor een goede basis heeft Wegrow “moederplanten” geselecteerd die vrij zijn van ziektes en andere aandoeningen. Deze “moederplanten” worden heel behoedzaam in een speciale klimaatkast opgeslagen. Van deze moederplanten wordt slechts 1 a 2x per jaar stekjes gewonnen om daarmee weer verder te kweken. Voor de verwerking en gestage groei van de plantjes is gezocht naar een betrouwbare partner die een lab kan plaatsen inclusief installatie die voldoet aan de eisen van Wegrow voor de verwerking, opslag en kweek.  

Hiervoor hebben wij samen met een van onze vaste partners voor de panelenbouw te weten VR-Isolatie, 4 ruimtes gemaakt, namelijk;|

  • lab/verwerkingsruimte
  • voorbereidingsruimte substraten en dergelijke
  • klimaatruimte 1
  • klimaatruimte 2
  • gang om deze ruimtes te betreden.

Voor de verwerkingsruimte, gang en voorbereidingsruimte is een stabiele temperatuur van +21c° vereist met schone en voornamelijk voldoende verse lucht. De stabiele temperatuur wordt gewaarborgd door een warmtepomp. Voor de verse lucht is een WTW-unit gemonteerd met een fijnstoffilter en separate filterfijnunits met hepafilter die zorgen ervoor dat de stofdeeltjes in de ruimte beperkt blijven.

In klimaatruimte 1 en 2 staan de verlichtingskarren met groeiverlichting waarbij 1 ruimte voornamelijk wordt gebruikt voor een zo snel mogelijke groei van de geselecteerde stekjes en waarbij 1 ruimte wordt gebruikt voor opslag van de stekjes.

Allebei de kamers moeten een strikte homogene constante temperatuur kunnen waarborgen waarbij rekening gehouden is met een fluctuerende warmtelast tussen de 4 en 24 KW (voornamelijk van de verlichting van de groeikarren). Afhankelijk van het gebruik is iedere kamer nauwkeurig instelbaar tussen de +8°C en +28°C afhankelijk van het gebruik (groeiruimte of opslagruimte). De verlichting op de karren kan handmatig aangepast worden. Wat de werking van de klimaatruimtes betreft is deze gegarandeerd bij buitentemperaturen tussen de -10° c en +35°C.

Meer weten over dit bijzonder project? of benieuwd naar een Klimaatkamer op maat? Neem dan contact op met onze accountmanager Alex Liefbroer - 06-54674212.