Distributiecentrum Oss

EUROPA’S MEEST INNOVATIEVE  DISTRIBUTIECENTRUM

In Oss wordt gebouwd aan een hypermodern en duurzaam distributiecentrum van maar liefst 46.000 vierkante meter. Het gebouw, dat wordt gebouwd door Bouwbedrijf Van de Ven, is 26 meter hoog en wordt volledig gemechaniseerd. Namens de opdrachtgever is Da Vinci Vastgoed als ontwerper en manager betrokken en DKC is verantwoordelijk voor het ontwerp van de installaties.

DKC is verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie van de installaties, werktuigkundig, elektra (eigen installaties) en M&R techniek. En heeft een onderhoudscontract van 5 jaar.

“Het pand wordt gebouwd volgens de BREEAM methodiek en heeft ontwerpcertificaat Outstanding gekregen. Met 5 sterren de hoogste duurzaamheidsscore. De nadruk ligt op energiebesparing en CO2-reductie door de toepassing van duurzame installaties zoals luchtbehandelingskasten in combinatie met adiabatische koeling. Op het dak is een collectieve energiecentrale (distributie van warmte en koeling) opgesteld. Dat niveau van duurzaamheid in dit project heeft vooral gevolgen voor de werktuigbouwkundige installaties en de regeltechniek om de temperatuur in het gebouw te bewaken en te regelen”, geeft senior projectleider Mirek Zielinski aan. “Bij een warmere buitentemperatuur komen de warmtepompen in koelmodus in bedrijf, zodat het binnenklimaat in het magazijn bij extreme buitentemperaturen nog gegarandeerd is. Zo zal de temperatuur in het gehele magazijn/hal onder de 25 graden blijven en is er meer vrijheid in de opslag van temperatuurgevoelige producten.”

De innovatieve installaties zijn ook hier uniek in zijn aard, zoals duurzame luchtbehandeling (9 st. LBK’s), verwarming en koeling (4 st. WP-en en 21 Coolstreams/Apollos (T/V type)).

In de hal en kantoren wordt vloerverwarming aangelegd als bijverwarming. Bijeenkomst ruimtes zijn tevens voorzien van inductie units. Voor de HWA is gekozen voor een collectief pluvia systeem met grijswatertank. Verder is er een duurzame koeling voor de serverruimte (vrije koeling) en volledig geautomatiseerde regeltechniek (Priva) dat door een collectief GBS-systeem het binnenklimaat op afstand kan regelen en beheren.

In video is te zien hoe de warmtepompen en de grijswatertank geïnstalleerd worden. Precisie en vakmanschap zijn geboden om deze grote installatie goed op zijn plek te krijgen.

Terug naar overzicht