Klimaatkamer voor Wegrow

Werkzaamheden

Klimaatsimulatie

Lab/verwerkingsruimte

Voorbereidingsruimte substraten e.d.

Klimaatruimtes

Gang om deze ruimtes te betreden

Boomkweker

Wegrow is een boomkweker die gespecialiseerd is in de kweek van een van de snelst groeiende bomen ter wereld, de Anna Paulownaboom (Kiri). Gezien de snelle groei op een ecologisch uitstekend verantwoorde wijze, daardoor goede verkrijgbaarheid van het hout en mooie structuur is deze boom en het hout ervan voornamelijk geschikt voor het gebruik voor binnenaftimmering en interieurbouw.

Laboratorium

Om de kweek van deze boomsoort op een zo efficient mogelijke wijze te laten verlopen is een goede aanpak en selectie van het materiaal vanaf letterlijk het begin (wortels) noodzakelijk. Hierbij is een juiste selectie van cruciaal belang.

Voor een goede basis heeft Wegrow “moederplanten” geselecteerd die vrij zijn van ziektes en andere aandoeningen. Deze “moederplanten” worden heel behoedzaam in een speciale door DKC ontwikkelde klimaatkast opgeslagen. Van deze moederplanten wordt slechts 1 a 2x per jaar stekjes gewonnen om daarmee weer verder te kweken.

Voor de verwerking en gestage groei van de plantjes is gezocht naar een betrouwbare partner die een lab kan plaatsen inclusief installatie die voldoet aan de eisen van Wegrow voor de verwerking, opslag en kweek.

De werkzaamheden omvatten het realiseren van 4 ruimtes:

  • lab/verwerkingsruimte
  • voorbereidingsruimte substraten en dergelijke
  • klimaatruimte 1
  • klimaatruimte 2
  • gang om deze ruimtes te betreden


Voor de verwerkingsruimte, gang en voorbereidingsruimte is een stabiele temperatuur van +21c° vereist met schone en voornamelijk voldoende verse lucht. De stabiele temperatuur wordt gewaarborgd door een warmtepomp. Voor de verse lucht is een WTW-unit gemonteerd met een fijnstoffilter en separate filterfijnunits met hepafilter die zorgen ervoor dat de stofdeeltjes in de ruimte beperkt blijven.

In klimaatruimte 1 en 2 staan de verlichtingskarren met groeiverlichting waarbij 1 ruimte voornamelijk wordt gebruikt voor een zo snel mogelijke groei van de geselecteerde stekjes en waarbij 1 ruimte wordt gebruikt voor opslag van de stekjes.

Constante temperatuur

Allebei de kamers moeten een strikte homogene constante temperatuur kunnen waarborgen waarbij rekening gehouden is met een fluctuerende warmtelast tussen de 4 en 24 KW (voornamelijk van de verlichting van de groeikarren). Afhankelijk van het gebruik is iedere kamer nauwkeurig instelbaar tussen de +8°C en +28°C afhankelijk van het gebruik (groeiruimte of opslagruimte). De verlichting op de karren kan handmatig aangepast worden. Wat de werking van de klimaatruimtes betreft is deze gegarandeerd bij buitentemperaturen tussen de -10° c en +35°C.

Video afspelen

Jouw project hier ook bij?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met één van onze dames van het secretariaat, waar je terecht kunt voor ál je vragen. We bespreken graag welke oplossing het beste bij je past.

Ellen van Aalst
Secretariaat

Ellen van Aalst

Secretariaat

Gerelateerde projecten

Installaties van ventilatie en luchtbehandeling en koel- en verwarmingsinstallatie