Klimaatkast Inagro

Werkzaamheden

Klimaatsimulatie

Levering dubbeldeurs klimaatkamer

Omschrijving

Bij Fontys Venlo hebben wij een dubbeldeurs klimaatkamer mogen leveren voor de kweek en het testen van o.a. enkele insectensoorten. Omdat Fontys Venlo en Inagro op verschillende fronten nauw samenwerken hebben zij een uitgebreide presentatie gegeven bij Inagro op het bedrijf. Deze presentatie viel bij Inagro zeer goed in de smaak en omdat zij ook een kast voor deze doeleinden nodig hadden heeft Fontys aan Inagro onze gegevens doorgegeven. Voordeel voor Inagro is dat DKC in deze al ervaring heeft met het bouwen van dergelijke kasten voor o.a. Protifarm en natuurlijk voor Fontys.

Inagro is een semi overheidsinstelling die onderzoek doet in de agrarische sector op verschillende facetten. Eén daarvan is de kweek van insecten voor de productie van eiwitten. Voor het kweken van deze insecten heeft Inagro al verschillende kamers staan. Maar om mogelijk een nog beter beeld te krijgen voor de optimale conditie in de kweekkamers, willen ze met de temperaturen, rv waardes, toevoer verse lucht en amoniakgehalte tests uitvoeren op de insecten. Wat voor Inagro belangrijk is, dat de kast stabiel is en tevens voldoende capaciteit heeft om de warmtelast veroorzaakt door de insecten weg te kunnen koelen. Handmatig moet verse lucht vanuit de omgeving in de kast kunnen worden toegevoegd om zodoende de concentratie CO2 en amoniak, welke de insecten zelf produceren, te kunnen regelen.

In het luchttoevoerkanaal voor de verse lucht en in het luchtafvoerkanaal van de kast, zitten een CO2 sensor en een NH3 sensor die de waardes meet van de Inkomende en uitgaande lucht. Deze waardes worden zichtbaar gemaakt op een digitaal scherm tegen de kast (1 voor CO2 en 1 voor NH3) die uitleesbaar zijn in PPM. Hierdoor weet men welke waardes de lucht heeft die in de kast wordt ingevoerd en welke concentratie CO2 en NH3 er zich in de kast bevindt. Om nu de verse lucht te vermeerderen of te verminderen kan men dus spelen met de concentraties in de kast en zodoende kijken hoe de insecten op veranderingen zullen reageren. De van te voren ingestelde conditie (temperatuur/vocht) zal door de kast zelf automatisch nauwkeurig op pijl worden gehouden.

Jouw project hier ook bij?

Wil jij meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met één van onze dames van het secretariaat, waar je terecht kunt voor ál je vragen. We bespreken graag welke oplossing het beste bij je past.

Ellen van Aalst
Secretariaat

Ellen van Aalst

Secretariaat

Gerelateerde projecten

Installaties van ventilatie en luchtbehandeling en koel- en verwarmingsinstallatie